recycleproces

Geef je gebruikte batterijen een nieuw leven

Bebat wil samen met jou alle gebruikte batterijen een nieuw leven geven. Door slim batterijen in te zamelen en scholen en bedrijven te helpen bij het inzamelen, maar er is nog veel meer. Ontdek het hier!

Je batterij is leeg

Een gemiddeld gezin heeft 125 batterijen in huis — waarvan er 13 leeg zijn. Bebat geeft al deze lege batterijen een nieuw leven. Wil je weten hoe je ons hierbij kan helpen?

map pin pin pin pin pin pin pin pin pin

Je batterijen binnenbrengen in een Bebat inzamelpunt

map pin pin pin pin pin pin pin pin pin

Elke dag zamelen we dankzij onze 24.000 inzamelpunten meer dan 300.000 batterijen in.Benieuwd of er zich eentje in jouw buurt bevindt?

woods

Sorteren sorteren sorteren

Alle ingezamelde batterijen uit heel België komen bij Bebat in Tienen terecht. Hier worden ze in 3 stappen gesorteerd zodat ze optimaal gerecycleerd kunnen worden:

Manueel sorteren

De zakjes worden opengedaan en alle dingen die niet in ons sorteerproces thuishoren (afval, elektronica, injectienaalden, gloeilampen, ...) worden eruit gehaald.

Mechanisch sorteren

Met een schudzeef worden de batterijen op grootte gesorteerd.

Automatisch sorteren

Op basis van afmeting, gewicht en magnetisch veld weten we wat de chemische samenstelling van een batterij is, en kunnen we de batterijen groeperen in verschillende chemische families.

Recycleren

Eenmaal gesorteerd per chemische familie worden alle batterijen gerecycleerd. Voor elke familie gebeurt dit volgens een specifiek proces, waarbij telkens metalen en andere componenten herwonnen worden en als grondstof opnieuw kunnen gebruikt worden in de industrie. Benieuwd welke materialen we allemaal recupereren?

metal
iron
powder

Een nieuw leven

Wist je dat we met de grondstoffen van 13 batterijen een brilmontuur kunnen maken? En met 120 een gieter? Bebat geeft elke batterij een nieuw leven door er alle metalen en andere grondstoffen uit te halen en ze opnieuw te gebruiken in andere toepassingen.

Zink en staal voor een gieter, een driewieler of een kruiwagen. Nikkel, koolstof, staal, titanium, kobalt, lood en plastic voor een bril, een wekker of een kookpot enz.

13-bril 120-gieter 148-wekker 297-pot 1400-step 2500-kruiwagen
0 batterijen