Is het waar dat de oplader van je smartphone permanent energie verbruikt als hij ongebruikt in het stopcontact blijft zitten? En dat je je energiefactuur naar omlaag haalt als je je oplader netjes opbergt na het opladen? We zoeken het voor je uit!

Sluiverbruik bij een oplader?

Je hoorde vast al van de term ‘sluipverbruik’. Wanneer toestellen uitgeschakeld zijn, maar toch nog energie verbruiken, noemen we dat sluipverbruik. Een duidelijk voorbeeld van sluipverbruik is de televisie: je ziet constant het stand-by lampje oplichten. Ook het digitaal klokje van de microgolfoven verbruikt stroom. Maar wat met smarphoneopladers? Zijn dat ook sluipverbruikers?

Oud versus nieuw

Vroeger – laat ons zeggen: in de jaren negentig – verbruikten opladers van mobiele toestellen nog behoorlijk wat stroom als ze ingeplugd zaten zonder toestel. Je kon dat ook letterlijk voelen: de stroom werd omgezet in warmte, en de adapter voelde dus warm aan. Dit bracht trouwens ook brandgevaar met zich mee.

De huidige generatie opladers is intussen aangepast: wanneer er geen smartphone aan de oplader hangt, verbruikt hij slechts een verwaarloosbare hoeveelheid stroom, zeker niet te vergelijken met het verbruik van een stand-by tv-toestel. De smartphonelader zal dan ook koud aanvoelen als hij niet in verbinding staat met een toestel.

smartphon-battery
© Cras justoo odio, dapibus ac facilisis in, egestast eget quam.

Let op! Merk je toch dat je oplader opwarmt als hij in het stopcontact blijft zitten? Dan is hij mogelijk defect en is het raadzaam om hem te vervangen door een nieuw exemplaar.

Merk je op dat bij het opladen enkel je snoer of de connector warm worden wees dan ook extra voorzichtig en koop een snoer of connector van betere kwaliteit of trek zeker je stekker uit na het opladen.

Conclusie: fictie!

Maar! Ook al is de impact op je energiefactuur verwaarloosbaar raden wij toch aan om je oplader altijd uit te pluggen.